Deutsche Version! English version!

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK

Az Európai Unió természetvédelmi egyezménye, a Natura 2000 konvenció hatálya alá a legnagyobb kiterjedésben az Egyek-Pusztakócs térségi mocsarak világa tartozik. Látványos bemutatóterületei közül a keleti, legnagyobb mocsár, a Fekete-rét körül van. Jelzett, kitáblázott kerékpárút visz a bemutató dongaútig, megfigyelő torony áll a nádas nyílt vízi tisztásánál, és innen is elérhető a Górés-tanyai madár-repatriáló telep és kurgán valamint a Meggyes csárdamúzeum.

Kócsújfalunál a 33-as főút mellet pár perces sétával kékvércsetelepet, gyurgyalag és partifecsketelepet találhatunk. A Meggyes-lapos déli végénél pedig megfigyelő torony épült. Utóbbiból különösen látványosan tanulmányozhatók a tágabb környéken táplálkozó vadlúd- és darucsapatok tavasszal és ősszel, de kis- és nagykócsagok, szerkők, bakcsók, gémek tömegei is. A tanösvények látogatása a Hortobágyi Nemzeti Park belépőkártyájával lehetséges.

A térség egyik legújabb látnivalója a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó - "Magyarország ökoturisztikai szigete" - státuszához méltó attrakcióval gazdagodott. A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető Ökocentrum főépülete négy szinten, 2600 m2-en, parkja mintegy 10 ha-on mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit. Hatalmas akváriumában a térség halai mellett hatalmas vizák és tokok is megtekinthetők.

TÚRAAJÁNLAT
Egésznapos kerékpáros ökotúra túravezetővel a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak bemutatóterületén a Meggyes-csárda és Górés-tanya érintésével.

SZÉP kártyával is fizethető!

EGY KIS FALUTÖRTÉNELEM

Kócsújfalu nevét 60 évvel ezelőtti térképen hiába keresnénk, hiszen a falu története az ötvenes években kezdődött, amikor az Állami Gazdaság dolgozói számára új települést építettek, és mivel a falukép szinte semmit nem változott azóta, a falusi "szocreál" gyönyörű példáját találni Kócsújfalun.

Az "osztályidegen elemeket" kitelepítették Hortobágyra, megteremtve a magyar Gulágot. A Górés-tanya, Borsós, Árkus-major környékbeli tanyák őrzik a dicstelenség emlékeit. Az ezzel kapcsolatos történeti kutatómunka színhelyéül Kócsújfalut jelölték ki, lerakva egy emlék-kápolna alapjait is.

Minden év augusztusában emlékünnepséget tartanak a kitelepítettek részvételével.

A PUSZTA

Európa legnagyobb védett füves pusztáján elterülő Hortobágyi Nemzeti Park 82 000 hektáros területe ember és természet tartós együttélésének kiemelkedő példájaként kapta meg az UNESCO "Világörökség része" címet 1999-ben.

A természetes eredetű szikes pusztáin legelésző ősi háziállatfajtáknak, a szürke marhának, a pödrött szarvú rackajuhnyájnak, a bivalycsordának és ménesnek egykori hatalmas állományai ma is felejthetetlen látványt nyújtanak.

A táj rendkívül gazdag állatvilágát, vízi világát, különleges madarait az utóbbi évszázadban fedezte fel a tudomány és a nagyközönség. Mára ez képezi a legfőbb vonzerőt.

A Tisza-tavi Madárrezervátum burjánzó ártéri erdeiben, holtágaiban, öbleiben madarak ezrei bújnak meg a nádasokban, köröznek a levegőben...körülöttük csend és harmónia. Egy romantikus csónaktúra alkalmával kisebb-nagyobb csatornákon haladva jól bejárhatók a különböző jellegű élőhelyek. Kis és nagy kócsagok, kanalas gémek, fekete gólyak, és az igen ritka kerecsensólymok a szigorúan védett madárrezervátum lakói.

Látványos bemutatóterülete a Tisza-tavi Vízi sétány és Tanösvény kishajóval megközelíthető megfigyelőtornyai. www.vizisetany.hu

Az őszi daruvonulás harsogó madártömegei különös, felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a látogatót, és megértjük, miért jelképe ez a madár a Nemzeti Parknak.

A régi pásztorvilág , a pusztai élet emlékeit ma már inkább a tájházak, múzeumok és csárdák őrzik, de ma is lenyűgözi a látogatót a csikósok, gulyások tudománya, a délibáb, a pacsirták éneke, a slambuc íze, és a Hídivásár forgataga.

TÚRÁK TERMÉSZETJÁRÓKNAK A HORTOBÁGYI HEMZETI PARK BEMUTATÓTERÜLETEIN

Szálkahalmi tanösvény
4 km hosszú, az útvonal mentén a Hortobágy szikeseire jellemző összes növénytársulás megtalálható. Sziki mocsarak vegetációja váltakozik löszpusztagyep-maradványokkal,és a halom mellett húzódó löszhátra telepített erdő otthont ad egy jelentős vetési varjú-telepnek, illetve az elhagyott fészkekben költő kékvércséknek. /79-es kilométerkőnél/ Bejárható gyalogosan.

Hortobágy-halastó tanösvény
10 km hosszú, a világ egyik legnagyobb mesterséges halastórendszerének nemzetközileg elismert és védett vízimadár-élőhelye. 200-250 páros kanalasgémtelepe Közép-Európában a legnagyobb, de rendszeres költőfaj a balta és a kis kárókatona is. A világszerte veszélyeztetett kis lilik legfontosabb átvonulóhelye, az 50 ezres darutömeg legfontosabb éjszakázóhelye a híres "daruhúzás" idején. Rendkívül látványos a tavaszi vadlúdvonulás is. /64-65-ös kilométerkő között/ Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.

Egyek-Pusztakócsi mocsarak bemutatóterület
Kerékpáros vagy gyalogtúra keretében bejárható a tanösvény, melynek legfontosabb állomásai bemutatják a Fekete rét mocsarának élővilágát, a Górés-tanyai madárrepatriáló telepet, és a Meggyes csárdamúzeumot.A csárda 1760 körül épült, a csárda előtti földutat ma is Só útnak nevezik. Ezen szállították a máramarosi sót a tiszai révtől az alföldi településekre. A túrák kiindulópontja az 53-54-es kilométerkőtől Kócsújfalunál. Bejárható gyalogosan és kerékpárral.

Érdemes elidőzni a faluban az átutazó vendégnek is, mert tavasztól őszig 10-14 állandó gólyapár költ itt, kelepeléstől hangosak a kis utcák, és ősszel 40-50 gólya indul tőlünk hosszú afrikai útjára.

Kócsújfalu lehet a kindulópontja a végeláthatatlan nagyiváni puszta szélén fekvő Tájház meglátogatásának is. A 8 kilométerre található bemutatóház kiállítása segítséget ad a Hortobágy megismeréséhez, a tájhoz kapcsolódó szokásokba nyújt betekintést,és a látogató valódi pusztai környezetben élvezheti a régi parasztház különleges hangulatát. /53-as kilométerkőnél/

Tartalmas, szép kirándulást tehet az ide látogató vendég a 18 kilométerre fekvő Hortobágy faluba, amelyet a híres Kilenclyukú kőhídon át közelíthet meg. Az 1697-ben épült és már elhasználódott fahíd helyébe Debrecen városa építtette Magyarország leghosszabb kőhídját 1827-ben, amely mára a puszta jelképévé vált. A híd lábánál rendezik minden évben augusztus 20-án a hagyományos Hídi vásárt. A Hortobágyi Nemzeti Parkról és a számtalan szervezett programról bővebben a www.hnp.hu lapon tájékozódhatnak.

Innen 2kmre található a Mátai ménes nóniusztenyészete, innen indulnak a szervezett pusztai programok, csikósbemutetók, pusztai fogatozások, itt rendezik a pünkösdi Pásztorok ünnepét és a Nemzetközi lovasnapokat is.

A hídról lehajtva balra a Hortobágyi csárda, szemben vele a Nagyállás, amely a puszta szekerezőinek, kíméletlen hideg esetén a jószágnak is helyet adott, óriási belső tere pedig még megrakott szekereknek is szabad mozgást engedett. Az egykori szekérállás ma pásztormúzeum.


Állandó programok a Hortobágyi Nemzeti Park területén:

április:
Szent György napi Kihajtási Ünnep
Szent György napi Országos Biovásár
Tavaszi madárvonulás-vezetett túra

május:
Gulyásverseny és Pásztortalálkozó
Országos Pásztortáncverseny
Hortobágyi Lovasnapok
Madárhangos tavasz-vezetett túra

június:
Hortobágy-halastavi Kisvonat napja
Táltosnap
Egy nap a természetvédelmi őrrel-vezetett túra

július:
Délibáb Futás
Szines madárvilág: szalakóta, gyurgyalag, kékvércse-vezetett túra

augusztus:
Hortobágyi Hídivásár
Érett puszta, tikkadt szöcskenyáj-vezetett túra

szeptember:
Pásztorkutyás találkozó
Őszi virágok útja-vezetett túra

október:
Vezetett túrák a darvak nyomában

november:
Pásztoradvent

A programokról és túrákról bővebb informciót találhat a www.hnp.hu oldalon.

 
Gólyavár-porta, Kócsújfalu Minden jog fenntartva! © 2005-2015